boya Nedir? Boya Hakkında Genel Bilgiler Nelerdir?
Yüzeyi koruyan ve dekoratif görüntü kazandıran ya da örtücü bir katman meydana getiren pigmentleri içeren, ince katlar durumunda yüzeye sürülen sıvı ya da toz ürüne “boya” denir. Boyaların içerdikleri kimyasal maddeler 4 ana gruba ayrılabilir: Bağlayıcılar, çözücüler, pigment ve dolgu maddeleri, katkı maddeleri.
1- Bağlayıcılar: Boyaya koruma, yapışma, sertlik, esneklik, fiziksel ve kimyasal direnç özelliklerini veren kimyasal maddelerdir.
2- Çözücüler: Boyanın uçucu bölümünü meydana getiren kimyasal maddelerdir. Boyaya, üretim esnasında akışkanlık ve uygulamada basitlik sağlamak hedefiyle kullanılırlar.
3- Pigment ve extendeler (dolgu maddeleri): Boyaya rengini sunar ve örtücülük özelliği kazandırır.
4- Katkı maddeleri: Boyanın birtakım özelliklerini tedavi etmek ve istenmeyen olumsuz değişmeleri önlemek amacıyla kullanılır. Mesela ısıtıcılar, çökme önleyiciler, kalınlaştırıcılar, küflenme önleyiciler, UV ışınlarına dayanım sağlayanlar vb.
Dış Cephe Boyası Nedir?
Dış cephede boya ve kaplamalar kullanılabilir. Boyalar, ince ve pürüzlü bir doku bırakırken, daha grenli bir doku oluşturur. Dış cephede tercih edilen boya ve kaplamalarda, su ve solvent bazlı ve silikonlu olmak üzere üç çeşittir. Dış cephede tercih edilen ve neme karşı yüksek dirençli olan silikonlu boyalar ise, yüzeye tutunmalarını gerçekleştiren bağlayıcılarının silikon içermesinden ötürü bu şekilde adlandırılmışlardır. Dış cephe uygulamalarında mantolama ve sıva uygulaması yapıldıktan sonra kullanılır.